zaterdag 25 juli 2015

VS breiden trainingsmissie in Oekraïne uit

De Verenigde Staten gaan hun trainingsmissie in Oekraïne uitbreiden. Tot nu toe werden alleen Oekraïense reservisten door de Amerikanen getraind; in het najaar krijgen beroepsmilitairen diezelfde training in het westen van Oekraïne, bij de Poolse grens. De Amerikaanse vice-president Biden gaat hiermee in op een uitnodiging van de Oekraïense president Porosjenko. De twee spraken elkaar vrijdag telefonisch over de situatie in het oosten van Oekraïne.

Biden en Porosjenko zijn het erover eens dat de wapenstilstand die sinds februari geldt, geregeld wordt geschonden door de Russen en pro-Russische separatisten. Ook hebben de Russen hun zware wapens niet teruggetrokken. De nieuwe Amerikaanse training richt zich voornamelijk op tactiek en militaire geneeskunde. De Amerikanen blijven de Oekraïense militairen steunen met onder meer voertuigen en medicijnen. Er worden geen wapens geleverd.

In het gesprek van Porosjenko en Biden kwam ook het instellen van een wapenvrije zone ter sprake. Porosjenko wil zo'n zone van dertig kilometer langs het front in Oost-Oekraïne. Biden heeft aangegeven daar voorstander van te zijn.

Bron: NOS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten