dinsdag 25 augustus 2015

'Akkoord over afschrijving leningen met 20 procent'

Oekraïne is dichtbij een akkoord met een aantal geldschieters die samen 19 miljard dollar tegoed hebben. Er zou vrijwel zeker overeenstemming zijn over een afschrijving van 20 procent op deze leningen, de helft van wat minister Natalie Jaresko van Financiën eigenlijk wilde bereiken. De geldschieters wilden aanvankelijk niet verder gaan dan het wegstrepen van 5 procent.

Dat er een akkoord aan zit te komen, heeft de Wall Street Journal vernomen uit meerdere bronnen. Nog deze week zou de bevestiging kunnen komen. Het ministerie van Financiën en de geldschieters weigeren vooralsnog het nieuws te bevestigen. ''Er is geen akkoord vastgelegd, zodat alle opties nog open zijn'', aldus een woordvoerder van het ministerie. De onderhandelingen lopen intussen al meer dan vijf maanden.

Een bron dichtbij de onderhandelaars vertelde aan het persbureau Reuters dat de commissie die namens de geldschieters de gesprekken voerde dat die erkennen dat Oekraïne in een moeilijke positie zit door de oorlog in het oosten van het land in combinatie met een lege staatskas. ''Ze zijn er duidelijk in dat ze de noodzaak van een gedeeltelijke afschrijving van hun leningen nog altijd niet inzien. Tegelijkertijd willen ze wel graag tot een akkoord komen met Oekraïne.''

De Oekraïense regering heeft eerder gewaarschuwd dat het de terugbetaling van leningen stop zou zetten als er niet snel een akkoord komt. Toch werd gisteren een rentebetaling van 60 miljoen dollar gedaan op eurobonds die in 2021 aflopen.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: