dinsdag 25 augustus 2015

Amnesty: rechtszaak Sentsov 'ronduit oneerlijk'

Amnesty International noemt de veroordeling van filmregisseur Oleg Sentsov en ecoloog Aleksander Koltsjenko uit Oekraine tot respectievelijk twintig en tien jaar gevangenisstraf door een militaire rechtbank in Rusland ''ronduit oneerlijk''. De twee activisten werden beschuldigd van brandstichting bij pro-Russische groepen, na Rusland de Krim vorig jaar had bezet. Daarop zijn ze aangeklaagd wegens terrorisme.

De mensenrechtenorganisatie wil dat alle getuigenissen die door middel van marteling en andere mishandeling zijn verkregen niet worden gebruikt, maar ook dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar alle beschuldigingen van marteling of andere mishandeling.

De terrorisme-aanklachten tegen Sentsov en Koltsjenko moeten worden ingetrokken en Amnesty wil dat ze door een civiele rechtbank worden berecht. Zo niet, dan moeten ze worden vrijgelaten. Volgens internationaal humanitair recht moet Rusland, als bezettende macht in de Krim, alle verdachten berechten in civiele rechtbanken onder Oekraïense wet.

''Deze hele rechtszaak is opgezet om een duidelijke boodschap te sturen. Het maakt deel uit van Ruslands propagandaoorlog tegen Oekraïne en doet denken aan de showprocessen tegen dissidenten ten tijde van Stalin'', aldus Heather McGill, Amnesty's Eurazië-onderzoeker.

Bron: Amnesty International

Geen opmerkingen: