donderdag 27 augustus 2015

Delovaja Zjizn: 'Inside informatie van Defensie'

Een woordvoerder van Delovaja Zjizn heeft aan Radio Free Europe/Radio Liberty laten weten dat de informatie over 2.000 gesneuvelde Russische soldaten en 3.200 soldaten die door hun verwondingen gehandicapt zijn afkomstig is van een anonieme bron bij het Russische ministerie van Defensie. RFE/RL zocht contact met de redactie van Delovaja Zjizn en kreeg antwoord van ene Anatoli Kravtsjenko.

Die meldt dat ook informatie verkregen is van familieleden van soldaten. De zakelijke nieuwssite meldde namelijk ook de compensatiebedragen die de Russische overheid aan gehandicapte soldaten en aan de familie van gesneuvelden geeft. Nadere bijzonderheden wilde Kravtsjenko niet geven.

De informatie over gesneuvelde en gewonde soldaten verdween van de website nadat de censor van Roskomnadzor ingreep. Intussen was de informatie wel door Oekraïense media opgepikt. De Russische president Vladimir Poetin besloot onlangs dat het verstrekken van informatie over het leger ook in vredestijd tot staatsgeheim. RFE/RL zocht telefonisch contact met Roskomnadzor, maar kreeg geen reactie.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: