woensdag 19 augustus 2015

NAVO waarschuwt Rusland om separatisten

De NAVO heeft Rusland gewaarschuwd dat elke poging van pro-Russische separatisten om meer Oekraïens grondgebied in te nemen, onacceptabel is. De NAVO reageert met die waarschuwing op het recent opgelaaide geweld in Oost-Oekraïne. "Rusland heeft de bijzondere verantwoordelijkheid om een politieke oplossing te vinden", aldus een woordvoerder. "De lidstaten van de NAVO hebben benadrukt dat de partijen de situatie moeten de-escaleren. Alleen een volledige uitvoering van het Minks-akkoord kan zorgen voor vrede."

In het Minsk-akkoord zijn regels opgenomen die de onrust in de regio moeten tegengaan. Een van de belangrijkste onderdelen van het akkoord was een staakt-het-vuren, dat medio februari in ging. Die wapenstilstand werd vrijwel direct geschonden, waarna periodes van relatieve rust en veel geweld elkaar in rap temp opvolgden.

Alexander Hug, een afgevaardigde van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), zei vandaag dat de pro-Russische separatisten OVSE-waarnemers met de dood bedreigen. Dat gebeurt volgens hem met name in de regio Donetsk. De NAVO is op de hoogte van die dreiging en stelt dat de mensen van de OVSE te allen tijde hun werk veilig en zonder restricties moeten kunnen doen.

Behalve de NAVO maakt ook Europa zich zorgen over de escalatie. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, kondigde dinsdag aan nog voor het eind van deze maand te gaan praten met de Oekraïense president Petro Porosjenko. Wanneer dat gesprek in Brussel precies zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: