woensdag 26 augustus 2015

Onbedoeld gepubliceerd: 2.000 Russen gesneuveld

De zakelijke nieuwssite Delovaja Zjizn heeft onbedoeld bekend gemaakt dat in de afgelopen anderhalf jaar 2.000 Russische soldaten in Oost-Oekraïne zijn gesneuveld, terwijl 3.200 soldaten zodanig gewond raakten dat ze gehandicapt blijven. Deze aantallen worden genoemd in een publicatie die de toegenomen kosten voor het militaire apparaat in 2015 als onderwerp heeft.

De Russische censuur greep snel in en liet de vermelding van de aantallen gedode en gewonde soldaten weghalen. Toch was het al te laat, want de Oekraïense Novi Region had de informatie al opgepikt.

De vergoedingen die de Russische overheid geeft aan de families van gesneuvelde soldaten bedraagt 3 miljoen roebel (38.000 euro). Wie gewond raakt en gehandicapt blijft, krijgt 1,5 miljoen roebel (19.000 euro). Russische soldaten die in Oost-Oekraïne aan de zijde van de rebellen meevechten, krijgen daarvoor volgens Delovja Zjizn 1.800 roebel (22,81 euro) per dag.

''Al met al, per 1 februari van dit jaar is militaire compensatie gegeven aan meer dan 2.000 families van gesneuvelde soldaten en aan 3.200 militairen die zwaargewond zijn geraakt en gehandicapt verder moeten.''

President Vladimir Poetin verordonneerde onlangs het aantal militaire slachtoffers 'in vredestijd' tot staatsgeheim. Er staat niet alleen een gevangenisstraf op, maar de families van de gesneuvelde of gewonde soldaten riskeren hun pensioen of andere uitkeringen als ze aan de grote klok hangen wat er met hun zoon is gebeurd en vooral: waar dat is gebeurd.

Bron: Forbes

Geen opmerkingen: