donderdag 27 augustus 2015

Porosjenko heeft geen behoefte aan een Minsk-3

Er komt geen derde Minsk-akkoord als het aan de Oekraïense president Petro Porosjenko. Zo'n akkoord is volkomen overbodig, want er liggen al goede afspraken die alleen maar nagekomen dienen te worden. Porosjenko zei dit na afloop van een gesprek met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Minsk-1 werd ondertekend in september 2014, Minsk2- dateert van midden februari dit jaar.

Porosjenko zei tijdens de gezamenlijke persconferentie met Juncker ook dat het vrijhandelsverdrag van zijn land met de Europese Unie op 1 januari 2016 in werking treedt, zonder de uitzonderingen waarop Rusland bij de EU heeft aangedrongen.

De 'rode lijn' voor de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne was ook onderdeel van het gesprek in Brussel, met name waar het de eigen lokale verkiezingen van de separatisten betreft. Porosjenko drong er verder op aan dat de Europese sancties tegen Rusland worden voortgezet als er geen verbetering in de situatie komt.

Porosjenko sprak vandaag ook met Donald Tusk, de Europese president. Zij hadden het over samenwerking op energiegebied. Tusk zegde toe dat hij eind dit jaar een bezoek aan Oekraïne brengt. Met Tjornborn Jagland, de voorzitter van de Raad van Europa, besprak Porosjenko de hulp die Europa met kennis en geld wil bieden bij het verbeteren van de mensenrechten in Oekraïne.

Bronnen: Unian, Kyiv Post

Geen opmerkingen: