maandag 31 augustus 2015

Radicale Partij blokkeert parlementszitting

Parlementsleden van de Radicale Partij hebben vanmorgen voorkomen dat de belangrijke vergadering over de grondwetsherziening op tijd kon beginnen. Dat had om 11.00 uur - 10.00 uur Nederlandse tijd - moeten zijn. Parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman heeft nu de fractievoorzitters bij zich geroepen om te beraadslagen over wat er nu dient te gebeuren.

Dat heeft vice-fractievoorzitter Ihor Kononenko van het Blok-Porosjenko laten weten aan journalisten. Hij verwacht wel dat de parlementsvergadering vandaag wordt gehouden. Kononenko zei er echter wel bij dat hij nog meer problemen verwacht met parlementsleden van de Radicale Partij die mogelijk een gevecht zullen uitlokken.

De grondwetsherziening betreft de decentralisatie van het bestuur. Het is een omstreden herziening. Tegenstanders vinden het voorstel teveel tegemoet komen aan de separatisten, anderen vinden juist dat de herziening niet ver genoeg gaat en dat de bezette gebieden in de Donbas autonomie moeten krijgen.

Bij het parlementsgebouw demonstreren vanochtend aanhangers van de ultranationalistische beweging Rechtse Sektor, tegenstanders van de decentralisatie die de separatisten in de kaart zou spelen.

Ook de grondwetsherziening voor de hervorming van de rechterlijke macht is omstreden. Burgeractivisten en advocaten menen dat die hervorming lang niet ver genoeg gaat en de corruptie binnen de rechterlijke macht onvoldoende aanpakt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: