donderdag 27 augustus 2015

Schuldeisers akkoord met 20 procent afschrijving

De Oekraïense regering heeft vandaag een akkoord bereikt met internationale schuldeisers over een herstructurering van zijn schuldenlast. Het akkoord moet voorkomen dat het land in gebreke blijft met zijn financiële verplichtingen als gevolg van de grote economische problemen. 
 
De overeenkomst omhelst onder meer een afschrijving van 20 procent op 19 miljard dollar (16,8 miljard euro) aan obligaties en een verlenging van looptijden. Dat moet dit jaar 5,2 miljard dollar voordeel opleveren voor de Oekraïense staatskas en over de komende vier jaar nog eens 15,3 miljard dollar.

De deal werd bereikt tussen minister Natalie Jaresko van Financiën en een groep schuldeisers onder leiding van de Amerikaanse investeerder Frank Templeton. Jaresko zette aanvankelijk in op 40 procent afschrijving, de investeerders wilden lange tijd niet verder gaan dan 5 procent.

De onderhandelingen hebben vijf maanden geduurd. Een schuldenakkoord was een belangrijke eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor financiële steun aan Kiev. Het IMF heeft Oekraïne 17,5 miljard dollar aan steun toegezegd.

Bronnen: NU.nl, Unian

Geen opmerkingen: