donderdag 17 september 2015

Boycot in parlement om lagere gasprijs af te dwingen

De Moederlandpartij en de Radicale Partij willen pas weer stemmen over nieuwe voorstellen in het parlement als de aardgasprijs voor de huishoudens is verlaagd. Dit jaar is de aardgasprijs al verdrievoudigd na het schrappen van de overheidssubsidie, een voorwaarde van het Internationaal Monetair Fonds voor verdere financiële hulp aan de overheid. 

De Moederlandpartij, deel uitmakend van de regeringscoalitie, en de Radicale Partij, twee weken geleden uit de coalitie gestapt, willen terug naar de oude situatie. Sinds de prijsverhogingen zijn doorgevoerd, is er wel een woonsubsidie in het leven geroepen voor de allerarmsten. Daarvan maken inmiddels 1,9 miljoen huishoudens gebruik.

De Moederlandpartij van Joelia Timosjenko vindt ook dat de exorbitant hoge vergoeding van 70 procent die bedrijven betalen voor het winnen van aardgas in eigen land wordt verlaagd. Dat is volgens analist Michail Hontsjar, directeur van het Centrum voor Wereldstudies Strategie XXI, een terecht verzoek. Dat geldt echter niet voor het verlagen van de consumentenprijs voor aardgas naar het niveau van 2014, want dat wordt algemeen gezien als een verkiezingsbelofte met het oog op de lokale verkiezingen van volgende maand.

Premier Arseni Jatsenjoek bood gisteren tijdens een kabinetsvergadering een openbare hoorzitting aan waarin hij wil uitleggen dat de prijsstijgingen gegrond zijn. Hij verweet voormalig premier Timosjenko dat zij in januari 2009 zelf een voor Oekraïne slecht uitvallende prijsafspraak heeft gemaakt. Onder ex-president Viktor Janoekovitsj zat Timosjenko daarvoor zelfs ruim twee jaar in de gevangenis. Ze heeft bovendien door de jaren heen grote belangen in de gashandel gehad, waarvoor ze de bijnaam Gasprinses had.

Jatsenjoek kondigde onlangs een wetsvoorstel aan om de pensioenen en salarissen van ruim 12 miljoen Oekraïners met 13 tot 20 procent te verhogen. Volgens Timosjenko is dat een druppel op een gloeiende plaat, aangezien de inflatie inmiddels al op 73 procent zou zitten. De nationale bank NBOe, maar ook het IMF gaan uit van een inflatie van tegen de 50 procent voor dit jaar.

De opstelling van de Moederlandpartij en de Radicale Partij kan vandaag al voor problemen zorgen als het parlement moet instemmen met de overeenkomst die minister Natalie Jaresko van Financiën onlangs sloot met een groep geldschieters over het afwaarderen van hun leningen met 20 procent. Jatsenjoek waarschuwde gisteren dat het afschieten van het akkoord in het parlement gelijk staat ''aan het aankondigen van het bankroet van de staat''.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: