zaterdag 26 september 2015

Klimkin ijvert in New York voor een vredesmacht

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat hij overweegt in te stemmen met een vredesmacht in Oost-Oekraïne, aldus de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin in een interview met The Independent. Poetin zou dat te kennen hebben gegeven in een informeel gesprek tijdens de onderhandelingen in Minsk, februari van dit jaar. Sindsdien is echter geen enkel signaal in die richting vanuit Moskou meer vernomen.

Klimkin en zijn mensen proberen dit weekeinde een eigen voorstel voor de inzet van een vredesmacht onder de VN-vlag aan de man te brengen tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. ''We hebben een neutrale macht nodig om te voorkomen dat er weer op grote schaal wordt gevochten'', zegt de minister hierover in het interview. Klimkin zet daarbij in op een VN-vredesmacht of anders een politiemissie van de Europese Unie.

Hij legt de verantwoordelijkheid geheel bij Rusland. ''Als Rusland werkelijk geïnteresseerd is in stabiliteit en de-escalatie, dan zullen ze een vredesmacht accepteren. Doen ze dat niet, dan is het duidelijk hoe het er voor staat met de Minsk-akkoorden.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: