woensdag 30 september 2015

Nu ook akkoord over wapens tot 100 millimeter

De contactgroep voor Oost-Oekraïne heeft een akkoord bereikt over de terugtrekking van tanks, mortieren en artillerie met een kaliber van minder dan 100 millimeter. Dat zegt Martin Sajdik, de vertegenwoordiger van de OVSE in de contactgroep die een oplossing zoekt voor het conflict in de Donbas. De terugtrekking tot minimaal vijftien kilometer van de frontlijn tussen de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger begint over twee dagen en moet in maximaal 39 dagen in beslag nemen.

De overeenkomst is van Oekraïense zijde ondertekend door oud-president Leonid Koetsjma. Denis Poesjelin, de vertegenwoordiger van de separatisten bij de besprekingen van de contactgroep in Minsk, heeft toegezegd dat de zelfbenoemde premiers van de volksrepublieken Donetsk en Loehansk uiterlijk donderdag hun handtekening zetten. De OVSE ziet er op toe dat de wapens inderdaad worden weggehaald.

De wapens met een groter kaliber dan 100 millimeter zijn al weggehaald van de frontlijn. Dat ging niet zonder slag of stoot, want telkens weer doken ze aan beide zijden op. Sinds begin september een nieuwe afspraak werd gemaakt over het staakt-het-vuren zijn ze echter niet meer ingezet voor zover bekend.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: