woensdag 16 september 2015

Separatisten Donetsk zetten eigen verkiezingen door

De separatisten in Donetsk zetten hun plan door om zelf lokale verkiezingen te houden. De zelfbenoemde premier Alexander Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk heeft vandaag een decreet ondertekend waarin is vastgelegd dat op zondag 18 oktober lokale verkiezingen worden gehouden in het gebied waar de separatisten de baas zijn.

De stembusgang op die dag behelst de eerste stap, aldus Zachartsjenko in een verklaring zoals die is gepubliceerd op het eigen nieuwsagentschap DNA van de separatisten. Op 18 oktober worden de burgemeesters en de districtshoofden gekozen. Op nog nader te bepalen data worden vervolgens de gemeenteraden en andere vertegenwoordigende organen gekozen.

Halverwege 2016 moet het proces voltooid zijn. ''We doen het stapsgewijze omdat we bij de besteding van ons geld voorrang geven aan herstel van de infrastructuur en aan de sociale uitkeringen, pas daarna komen verkiezingen'', aldus Zachartsjenko.

De separatisten in Loehansk zijn van plan hun eigen lokale verkiezingen te houden op zondag 1 november. In het Minsk-2 akkoord van afgelopen februari is vastgelegd dat lokale verkiezingen volgens de Oekraïense wet plaats moeten hebben.

De separatisten menen echter dat de regering in Kiev zich niet aan de afspraken houdt en zij voelen zich daarom vrij zelf verkiezingen te organiseren. Van de kant van de Oekraiense regering wordt echter betoogd dat juist de separatisten zich niet aan het akkoord houden als zij het plan voor eigen verkiezingen doorzetten.

Bron: Tass

Geen opmerkingen: