vrijdag 25 september 2015

Poetin en Obama spreken elkaar maandag

Vladimir Poetin en Barack Obama zullen elkaar maandag in New York ontmoeten. Het is het eerste treffen van de Russische en Amerikaanse president in bijna een jaar. De Russische president spreekt in New York de Algemene Vergadering van de VN toe. Daarna staat er een gesprek van een uur gepland met Obama dat volgens een Russische woordvoerder vooral over Syrië zal gaan.

Het conflict in Oekraïne, dat de relatie tussen de VS en Rusland heeft verstoord, kan ook aan de orde komen als de tijd dat toelaat, zei de woordvoerder. De relatie tussen de VS en Rusland is ernstig bekoeld door de Russische annexatie van de Krim in maart 2014.

Rusland bemoeit zich steeds meer met de burgeroorlog in Syrië en stuurt wapens. Naar eigen zeggen willen de Russen helpen bij de strijd tegen Islamitische Staat en gaat het niet om het beschermen van Ruslands oude bondgenoot president Assad.

De laatste keer dat Poetin en Obama elkaar zagen was vorig jaar november bij een economische top in Peking. Sindsdien hebben ze elkaar wel drie keer telefonisch gesproken. Het Witte Huis meldt dat het gesprek maandag plaatsvindt op verzoek van Poetin en dat Obama ondanks grote meningsverschillen met Rusland vindt dat het onverantwoord zou zijn om niet te proberen vooruitgang te boeken over de kwesties Oekraïne en Syrië.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: