zaterdag 31 oktober 2015

AutoMajdan eist ontslag Sjokin bij Porosjenko thuis

AutoMajdan is terug. 93 Activisten van AutoMajdan zijn vanmiddag naar de woning van president Petro Porosjenko gereden en hielden daar een betoging voor het ontslag van de omstreden procureur-generaal Viktor Sjokin. Aanvankelijk had de politie de oprit naar Porosjenko's huis geblokkeerd, maar na protest van de activisten van AutoMajdan werd de bus weggehaald.

De betogers willen af van Sjokin die niet alleen wordt gezien als een vertegenwoordiger van het vorige regime, maar ook als de man die corrupte procureurs de hand boven het hoofd houdt en die ook de pogingen van de Oekraiense regering frustreert om van de Europese visumplicht af te komen.

In het parlement zijn de afgelopen dagen handtekeningen verzameld om van Sjokin af te komen, terwijl een digitale petitie voor het ontslag van de procureur-generaal op de website van de president inmiddels meer dan 25.000 handtekeningen heeft gekregen. Veteranen van de vrijwilligersbataljons die in de Donbas hebben gevochten zouden van plan zijn om zich bij de activisten van AutoMajdan te voegen.

AutoMajdan was in de winter van 2013-'14 de mobiele versie van het anti-regeringsprotest op Majdan. Activisten van AutoMajdan protesteerden in het hele land tegen de regering, maar brachten ook tweemaal een bezoek aan het landgoed van toenmalig president Viktor Janoekovitsj.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: