zondag 18 oktober 2015

Bisschoppen vragen Oekraïners hun stem goed te gebruiken

De katholieke bisschoppen roepen de Oekraïense bevolking om goed na te denken over wie zij volgende week zondag bij de lokale verkiezingen hun stem geven. In een verklaring die vandaag in alle kerken wordt voorgelezen, stellen de bisschoppen dat ''we het niet kunnen maken om de soldaten die ons moederland met hun leven verdedigen bij thuiskomst weer worden geconfronteerd met corruptie, omkoping, onrecht, populisme en onverantwoordelijk gedrag''.

De Oekraïners moeten hun stem alleen geven aan mensen die eerlijk zijn. ''We moeten ons land opbouwen tot een huis waarin harmonie en gerechtigheid, maar ook respect voor ieders menselijke waardigheid voorop staan.''

De bisschoppen constateren dat de Oekraïners met zowel de Oranjerevolutie van 2004 als de Revolutie van de Waardigheid van 2014 hebben aangetoond dat ze een ''positieve, onomkeerbare verandering'' willen waarbij ''iedereen voor zich kiest voor een andere leefwijze die gebaseerd is op het goede in de mens''.

Aartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek zegt in een toelichting op de verklaring dat anderhalf miljoen Oekraïners in eigen land een goed heenkomen hebben gezocht voor het oorlogsgeweld en dat 400.000 van hen afhankelijk zijn van hulp. ''De meeste Oekraïners voelen zich door de gebeurtenissen van de laatste anderhalf jaar ''het onderwerp van politieke, diplomatieke, economische en zelfs kerkelijke onderhandelingen. Daardoor vragen zij zich af of God ons heeft verlaten''.

Bron: The Catholic Sun

Geen opmerkingen: