vrijdag 30 oktober 2015

Bizarre strijd om burgemeesterschap van Uzhgorod

De strijd om het burgemeesterschap van de West-Oekraïense stad Uzhgorod begint bizarre vormen aan te nemen door een ruzie van gouverneur Hennadi Moskal met zijn partijgenoot Valeri Patskan van president Porosjenko's Solidariteit. Moskal beschuldigt Patskan er van dat die 400.000 dollar heeft aangenomen van parlementslid Kostjantin Zjevago van de Moederlandpartij.

In ruil daarvoor zou Patskan als hoofd van het campagneteam er voor zorgen dat Michailo Katsjoer burgemeester van Uzhgorod zou worden. Katsjoer, directeur van Zjevago's bedrijf Turbogaz, zou van de Moederlandpartij overstappen naar Solidariteit. Maar Patskan zette zo'n beroerde verkiezingscampagne op touw dat Katsjoer kansloos is. Zoals het er nu naar uitziet, gaat de tweede ronde tussen Serhiy Ratoesnjaak and Bohdan Andriiv.

Gouverneur Moskal reageert vandaag woedend. In een verklaring op zijn website schrijft hij ''dat je voor dat geld zelfs een schaap burgemeester kunt maken''. Hij wil dat Patskan de 400.000 dollar teruggeeft. Patskan schuift op zijn beurt alle verantwoordelijkheid voor de mislukte verkiezingscampagne af op Moskal. Terwijl alle aandacht nu uitgaat naar de ruzie tussen beide partijgenoten, waarschuwt het regionale Comité van Kiezers dat de kans groot is dat er op zondag 15 november bar weinig kiezers komen opdagen voor de tweede ronde.

In Pavlohrad komt toch een tweede ronde van de burgemeestersverkiezing. De Centrale Kiescommissie vond dat aanvankelijk niet nodig, omdat de kieslijst van deze stad in de provincie Dnipropetrovsk slechts 89.800 kiezers zou omvatten. Volgens de pas aangenomen Kieswet hoeft in een stad met minder dan 90.000 kiezers geen tweede ronde te worden gehouden. Pavlohrad zou dus nét onder die grens vallen. Er zouden echter 90.300 kiezers zijn, waardoor een tweede ronde wel weer nodig is als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen heeft behaald.

Zittend burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev moet het in de tweede ronde van de lokale verkiezingen opnemen tegen Borislav Bereza. Klitsjko kreeg afgelopen zondag bijna vijfmaal zoveel stemmen als zijn concurrent: 353.300 tegen 77.030. Voormalig burgemeester en partijleider van Eenheid Oleksandr Omeltsjenko was goed voor 73.720 stemmen.

Bronnen: Uzhgorod.in, Interfax

Geen opmerkingen: