vrijdag 23 oktober 2015

Jatsenjoek bezorgd om Nederlands referendum

Premier Arseni Jatsenjoek heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over het raadgevende referendum dat Nederland gaat houden over het associatieverdrag van zijn land met de Europese Unie. De Oekraïense premier sprak de hoop uit dat het referendum geen struikelblok gaat vormen voor de Europese koers van zijn land. Hij zei dit na afloop van een onderhoud dat hij gisteren had in Kiev met de Luxemburgse premier Xavier Bettel.

Nederland heeft het verdrag al wel ondertekend. Dat geldt nog niet voor alle Europese landen, al hebben verreweg de meeste het verdrag al wel goedgekeurd. Jatsenjoek zei goede hoop te hebben dat dit op tijd gebeurt, zodat het associatieverdrag op 1 januari 2016 van kracht kan worden. Hij benadrukte dat ''geen enkel derde land'' - lees: Rusland - daar invloed op mag hebben.

Oekraïne worstelt nog altijd met de nieuwe wetgeving die nodig is om de visumplicht voor het Schengengebied van tafel te krijgen. Bettel zei daarover dat Oekraïne zich maar het beste op één onderwerp kan richten en dat is volgens hem het nakomen van de akkoorden van Minsk die een einde moeten maken aan het oorlogsgeweld in het oosten van het land.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: