zondag 25 oktober 2015

Klitsjko verreweg populairste kandidaat in Kiev

Vitali Klitsjko leidt in de strijd om het burgemeesterschap met 38,4 procent van de stemmen. Hij loopt daarmee ver voor op de concurrentie, die onder de 10 procent blijft. Dat blijkt uit een exit poll van de Savik Sjoester Studio. Klitsjko's belangrijkste concurrent is Serhej Hoesovski van Zelfredzaamheid met 9,2 procent. In de grote steden moet een kandidaat minstens 50 procent van de uitgebrachte stemmen halen, anders is een tweede ronde nodig op zondag 15 november.

Een andere exit poll, van het Comité van Kiezers en het Centrum voor Sociale Monitoring, geeft Klitsjko 40,4 procent. Hier is Volodimir Bondarenko van de Moederlandpartij tweede met 8,7 procent. Voormalig burgemeester Oleksandr Omeltsjenko staat derde met 8,1 procent. Dezelfde exit poll geeft aan dat het Blok-Porosjenko met 28,3 procent de grootste partij wordt in de gemeenteraad van Kiev. Zelfredzaamheid staat op 10,3 procent, de Moederlandpartij op 10,1 procent en Omeltsjenko's Jednist op 8,5 procent.

In Charkiv is de zittende burgemeester Hennadi Kernes eigenlijk ook al zeker van zijn herverkiezing. Een exit poll geeft hem 60 procent van de uitgebrachte stemmen, waarmee een tweede ronde niet meer nodig lijkt. Belangrijker is de wie tweede wordt, want de excentrieke Kernes hangt een gevangenisstraf boven het hoofd waardoor de kans groot is dat na de jaarwisseling iemand anders burgemeester wordt.

Zittend burgemeester Andrij Sadovi van Lviv heeft volgens de exit poll van de Savik Sjoester Studio heeft 48,6 procent behaald, terwijl zijn belangrijkste concurrent Roeslan Kosjoelinksi 14,6 procent krijgt. Sadovi is ook landelijk partijleider van Zelfredzaamheid. Een nationale politieke carriere zegt hij niet te ambiëren.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: