dinsdag 27 oktober 2015

Oppositieblok wint in zuid en oost, coalitie in midden en west

De lokale verkiezingen hebben volgens vier exit polls aangetoond dat de regering van president Petro Porosjenko nog altijd op veel steun kan rekenen in het midden en westen van het land. Maar in het zuiden en oosten hebben de kiezers hun voorkeur uitgesproken voor het Oppositieblok, dat is ontstaan uit wat eens de Partij van de Regio's van Janoekovitsj was.

Porosjenko constateerde aan de hand van de exit polls dat geen enkele partij zo sterk is dat die het de huidige regering moeilijk kan maken. ''De pogingen vanuit Moskou om een pro-Russische vijfde colonne in ons land te creëren zijn allemaal mislukt. Met deze verkiezingen is de Oekraïense bevolking een rivier overgestoken die een terugkeer naar het verleden onmogelijk maakt.''

Toch hadden president Porosjenko en zijn coalitiegenoten meer verwacht van deze lokale verkiezingen, in ieder geval dat de steun vanuit de bevolking groter zou zijn en de rol van het Oppositieblok kleiner. Maar in de vorig jaar zomer terug veroverde gebieden in het oosten van het land lieten voormalige separatisten zich als kandidaten van het Oppositieblok kiezen.

De voorlopige resultaten op basis van de vier exit polls tonen aan dat het land nog altijd verdeeld is, meent politiek analist Vladimir Fesenko. De definitieve uitslagen van de verkiezingen worden naar verwachting volgende week vrijdag bekend gemaakt. Op zondag 15 november is een tweede kiesronde gepland voor de grote steden waar kandidaten niet de vereiste 50 procent haalden in de eerste ronde van afgelopen zondag.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: