zaterdag 17 oktober 2015

OVSE bezorgd om risico's voor terugkeerders

Steeds meer mensen keren terug naar huis in Oost-Oekraïne, ook al is het staakt-het-vuren wankel en liggen er nog volop landmijnen in steden en dorpen. Woordvoerder Michael Bociurkiw van de waarnemersmissie van de OVSE zegt zich zorgen te maken over de risico's die deze mensen nemen. Het stadje Dokoetsjajevsk, in handen van de separatisten in Donetsk, telde begin dit jaar nog maar 13.000 inwoners, maar inmiddels zijn het er 21.000 volgens het gemeentebestuur.

''Het opknappen en herbouwen van woningen is een ware uitdaging onder de huidige omstandigheden'', aldus Bociurkiw. Unicef rapporteerde in april al dat niet geëxplodeerde munitie een grote aantrekkingskracht uitoefent op kinderen. Het ziekenhuis in Volnovacha registreerde sinds februari vorig jaar maar liefst meer dan honderd ongelukken met landmijnen. In augustus raakten drie kinderen zwaargewond toen ze spelenderwijs in aanraking kwamen met een landmijn in de stad Donetsk.

De woordvoerder van de OVSE vreest dat in de komende wintermaanden steeds meer mijnen aan het oog worden onttrokken, waardoor de kans op ongelukken nog groter wordt. 

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: