zondag 25 oktober 2015

Premier ontevreden over opzet verkiezingen

Premier Arseni Jatsenjoek is achteraf gezien niet blij met de manier waarop de lokale verkiezingen zijn georganiseerd op basis van de nieuwe Kieswet. Het was de bedoeling dat de kiezers niet alleen op hun favoriete partij konden kiezen, maar ook op hun favoriete kandidaat. "Ik heb bij het bestuderen van het stembiljet echter moeten constateren dat de meeste partijen hun kandidaten niet apart hebben vermeld'', zei Jatsenjoek toen hij vanmiddag zelf zijn stem uitbracht.

Met enige zorg ziet de premier uit naar het tellen van de stemmen. ''Daar verwachten we nog de meeste problemen. Samen met diverse organisaties als de verkiezingswaakhond Opora probeert het ministerie van Binnenlandse Zaken overtredingen zoveel mogelijk tegen te gaan'', aldus Jatsenjoek.

Ook president Petro Porosjenko toonde zich niet tevreden met de gang van zaken. Hij noemde het afblazen van de verkiezingen in Marioepol en Krasnoarmisk ''onacceptabel''. Fractievoorzitter Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko in het parlement kondigde voor morgen een spoedzitting aan met de coalitiegenoten om een nieuwe datum voor de verkiezingen in beide steden vast te stellen.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: