dinsdag 20 oktober 2015

S & P: economische krimp dit jaar 15 procent

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de verwachting voor Oekraïne dit jaar fors naar beneden bijgesteld. De economie krimpt volgens S & P geen 7,5 procent, zoals eerder aangegeven, maar 15 procent. In 2014 was al sprake van een krimp van 6,8 procent. Echter, voor 2016 ziet de Amerikaanse kredietbeoordelaar een volstrekt andere situatie. De eerder uitgesproken verwachting van een economische groei van 2 procent zou weleens naar boven bijgesteld kunnen worden.

Dat heeft volgens S & P vooral te maken met de verbeterde situatie in het oosten van het land nu het staakt-het-vuren al geruime tijd stand houdt. In het derde kwartaal van dit jaar gaf de Oekraïense economie al enige groei te zien.

De hoge inflatie, onder meer veroorzaakt door de verhoging van de energieprijzen met liefst 40 procent en het bevriezen van lonen en pensioenen, dit alles wordt door S & P niet gezien als een bedreiging voor de economie. ''Het bevestigt de serieuze manier waarop de regering poogt om tot economische stabiliteit te komen.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: