maandag 19 oktober 2015

Stalin weer op voetstuk bij separatisten Donetsk

Met drie portretten van Josef Stalin in het centrum van de stad geven de separatisten in Donetsk aan dat ze terugverlangen naar de tijd van de Sovjet-Unie. De grote portretten zijn voorzien van de woorden van de Sovjetleider: 'We vechten voor een goede zaak en we zullen overwinnen'. Het initiatief van de separatistenleiders valt goed, constateert een verslaggever van de Britse krant The Guardian. ''We zijn vergeten dat hij deel heeft uitgemaakt van onze geschiedenis'', constateert de 22-jarige studente Jekaterina in het voorbijgaan.

De terreur onder het bewind van Stalin blijft ongenoemd en dat geldt ook voor de dood van zeker vijf miljoen Oekrainers in de jaren '30 door een gedwongen collectivisatie van de landbouw. Ook de zelfbenoemde premier Alexander Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk (DPR) heeft het daar niet over. Wel zegt hij: ''De Sovjet-Unie was een sterk land dat helaas door de CIA en andere geheime diensten van het Westen kapot is gemaakt.''

Onderminister van defensie Edoeard Basoerin draagt een badge met Stalin's portret op zijn uniform. Wellicht wordt binnenskamers overwogen om Donetsk de oude naam Stalino terug te geven. Die naam werd geschrapt nadat Stalins opvolger Nikita Chroetsjev een einde maakte aan de diens persoonsverheerlijking.

Het neerhalen van de standbeelden van Lenin in heel Oekraïne heft bij zowel cultuurminsiter Alexander Paretski van de DPR als van de zelfbenoemde premier Igor Plotsnitski van de Volksrepubliek Loehansk (LPR) afgrijzen opgewekt. Paretski noemt het ''vandalisme en barbarisme'', Plotnitski spreekt van een ''morele genocide''.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: