zondag 18 oktober 2015

Twee soldaten gewond bij provocaties rebellen

Twee Oekraïense soldaten zijn gisteren gewond geraakt bij aanvallen van de pro-Russische rebellen op eenheden van het leger bij de dorpen Piski en Sjirokine, duidelijk bedoeld om een tegenaanval uit te lokken. Volgens legerwoordvoerder kolonel Oleksandr Motoezjanik hebben Oekraïense grenswachten twee onbemande verkenningsvliegtuigjes gesignaleerd waar de provincie Cherson grenst aan de door Rusland geannexeerde Krim.

Een gecombineerde eenheid van leger en politie wist twee vrachtwagens met smokkelwaar te stoppen bij de controlepost Zajtseve en vier wagens nabij Alexandropol en Novotrojtske. ''In dezelfde periode zorgden soldaten er voor dat zeven vrachtwagens met hulpgoederen van het Internationale Rode Kruis ongehinderd konden passeren bij Novotrojtske.''

Gebruik makend van de rust als gevolg van het staakt-het-vuren treft het leger voorbereidingen voor de winter, waarbij ook nieuwe fortificaties worden aangelegd. Er worden nog steeds veel landmijnen en niet ontplofte explosieven gevonden en onschadelijk gemaakt. Afgelopen week waren dat er ruim honderd in bewoonde gebieden, aldus Motoezjanik.

Er komen steeds meer berichten uit de door de separatisten bezette gebieden dat de pro-Russische rebellen het moeilijk hebben. Rebellen die zich niet neer willen leggen bij het staakt-het-vuren worden opgepakt. ''Ze proberen nu weg te komen naar Rusland, vaak met hun gezinnen. Anderen dumpen hun wapens'', aldus Motoezjanik.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: