vrijdag 27 november 2015

'Centrales hebben zeker maand kolenvoorraad'

Er is voldoende steenkool voorhanden om de elektriciteitscentrales een maand lang op te laten draaien. Dat heeft minister Volodimir Demtsjitsjin van Energie en Kolen vanmorgen geantwoord op vragen vanuit het parlement. Rusland dreigt de bevoorrading stop te zetten als reactie op het stoppen van de stroomvoorziening vanuit Oekraïne naar de Krim. Er zijn zelfs al berichten dat de Russische douane kolentransporten tegen houdt.

Volgens Demtsjitsjin komt er nog wel steenkool binnen vanuit de door de separatisten bezette gebieden en vanuit Rusland, maar op beperkte schaal. Komende maand komt echter 250.000 ton antraciet per schip aan vanuit Zuid-Afrika. Inmiddels wordt ook onderhandeld met leveranciers uit dat land over nog meer aankopen.

De minister: ''We hebben nu circa één miljoen kolen in de opslag. Daar komt die 250.000 ton bij en dan hebben we voldoende voorraad om onze centrales 45 tot 50 dagen te laten draaien. Die periode moet voldoende zijn om nieuwe leveranciers te vinden in Zuid-Afrika of elders.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: