zondag 29 november 2015

Opkomst kiezers Marioepol boven verwachting

Tegen de verwachtingen in beleeft Marioepol een rustige verkiezingsdag. De opkomst van de kiezers was ondanks regen en waarschuwingen voor mogelijke aanslagen om 18.00 uur vanavond bijna 35 procent. ''Dat is boven verwachting'', meende voorzitter Michailo Ochendovski van de Centrale Kiescommissie op dat moment.

Ook Serhej Tkatsjenko, de regionale voorzitter van het Comité van Kiezers was enthousiast. ''We hebben vandaag minder onregelmatigheden geconstateerd dan bij eerdere verkiezingen.'' Dat is maar goed ook, want twee weken geleden moest de stembusgang op het laatste moment worden afgeblazen omdat er nogal wat mankeerde aan de stembiljetten die gedrukt waren in een drukkerij die eigendom is van de holding van oligarch Rinat Achmetov.

De 38-jarige Vadim Bojtsjenko, één van de directeuren van de staalfabriek Illitsj van Achmetovs Metinvest, maakt een grote kans om burgemeester van Marioepol te worden. ''Hij is één van ons en hij weet hoe belangrijk de fabrieken voor onze stad zijn'', laten kiezers weten. Van de 500.000 inwoners van de havenstad werken er 40.000 voor de staalfabriek.

Bojtsjenko's belangrijkste concurrent is Joeri Ternavski, partijloos en eigenaar van een plaatselijke zuivelfabriek. Maksim Borodin doet mee namens de partij Kracht van het Volk. De milieuactivist kreeg bekendheid toen hij er in slaagde om duizenden inwoners van Marioepol in 2012 de straat op te krijgen voor een protest tegen milieuvervuiling.

Borodin's partijgenote Olena Zolotarjova is kandidaat voor de gemeenteraad. Zij zei vandaag te hopen dat Kracht van het Volk in de raad komt. De partij wil een einde maken aan de geldverkwisting. ''Ons stadsbestuur heeft elk jaar zo'n 100 miljoen euro te besteden, maar intussen ziet Marioepol eruit als één grote schroothoop.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: