maandag 16 november 2015

Poetin: lening 3 miljard in drie jaar terugbetalen

Rusland is bereid tot een afbetalingsregeling voor de lening van 3 miljard dollar die Oekraïne volgende maand zou moeten terugbetalen. Dat heeft president Vladimir Poetin vandaag gezegd op een persconferentie na afloop van de G-20 conferentie in de Turkse stad Antalya. De afbetalingsregeling bestaat er uit dat Rusland drie jaar achtereen telkens 1 miljard dollar ontvangt, te beginnen in 2016.

Poetin zei er wel bij dat hij van de Verenigde Staten, de Europese Unie en internationale financiële instellingen als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de garantie wil dat Oekraïne in staat is om die driemaal 1 miljard dollar ook werkelijk te voldoen.

Het is een betere regeling dan het IMF van Rusland probeerde los te krijgen, aldus Poetin. Oekraïne heeft zelf ingezet op het wegstrepen van 20 procent van de schuld, zoals ook met andere geldschieters overeen is gekomen. Het was al bekend dat Poetin afgelopen weekeinde in Antalya heeft gesproken met IMF-directeur Christine Lagarde, zoals hij zelf zei was dat ''in het voorbijgaan''.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: