maandag 16 november 2015

Rusland doet voorstel afbetaling lening 3 miljard

Rusland heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Oekraïne een voortel gedaan met betrekking tot de lening van 3 miljard dollar die komende maand terugbetaald moet worden. Dat zegt de Russische minister van Financiën Anton Siloejanov, er aan toevoegend dat president Vladimir Poetin afgelopen weekeinde tijdens de G20 conferentie in Antalya heeft gesproken met algemeen directeur Christine Lagarde van het IMF.

Siloejanov wilde niets kwijt over de inhoud van het voorstel. Met zijn Oekraïense collega Natalie Jaresko heeft hij er niet over gesproken. Dat heeft een goede reden, aldus Siloejanov. Van Oekraiense zijde is volgens geen ander voorstel gekomen dan dat 20 procent van de schuld door Rusland moet worden afgeschreven, zoals ook andere buitenlandse geldschieters hebben gedaan. ''Ik heb meerdere keren aangegeven dat dit voor ons niet bespreekbaar is.''

Van Oekraïense zijde is Rusland gewaarschuwd dat de lening dan helemaal niet wordt terugbetaald, omdat die wordt gezien als omkoping. De lening werd in december 2013 door de Russische president Poetin toegezegd aan toenmalig president Viktor Janoekovitsj, in ruil voor diens weigering om het associatieverdrag met de Europese Unie te ondertekenen.

Bronnen: TASS, Interfax

Geen opmerkingen: