vrijdag 18 december 2015

Amnesty veroordeelt verbod Communistische Partij

Het verbieden van activiteiten van de Communistische Partij is volgens Amnesty International een grove schending van de vrijheid van meningsuiting en vergadering. Het komt er op neer dat de partij niet meer mee kan doen aan verkiezingen; in feite is het het einde van de Communistische Partij. Dit verbod, eerder deze week opgelegd door een rechtbank in Kiev, moet volgens de mensenrechtenorganisatie onmiddellijk worden teruggedraaid.

''Het verbieden van de Communistische Partij zorgt voor een gevaarlijk precedent. Het is een stap achteruit, terwijl Oekraïne juist zegt dat het meer respect wil hebben voor de mensenrechten'', zegt John Dalhuisen, directeur Europa en Centraal Azië van Amnesty.

In mei nam het Oekraïense parlement vier wetten aan die nu nu bekend staan als de 'decommunistisering'. Het is verboden om communistische- of nazisymbolen te gebruiken en daar staat zelfs tot tien jaar gevangenisstraf op. Ook het gebruik van het woord 'communist' is al verboden.

Anderhalf jaar geleden deed het ministerie van Binnenlandse Zaken het verzoek aan de rechtbank om de Communistische Partij expliciet te verbieden vanwege 'staatsgevaarlijke activiteiten'. De rechter die het verzoek moest beoordelen, trok zich begin dit jaar terug. Hij voelde zich onder druk gezet door de autoriteiten die onder meer een doorzoeking van zijn kantoor gelastten. Daarbij werden stukken in beslag genomen die betrekking hadden op deze zaak.

Bron: Amnesty International

Geen opmerkingen: