dinsdag 15 december 2015

Duitsland overlegt mee over Russische lening

Duitsland tracht samen met Rusland en Oekraïne een oplossing te vinden voor de schuld van 3 miljard dollar die op 21 december moet worden afgelost door Oekraïne. Dat heeft minister Natalie Jaresko vandaag onthuld. ''We hebben via Duitsland dagelijks contact met Rusland over een eventuele oplossing'', zei de minister tegen journalisten. De Duitse minister Wolfgang Schäuble van Financiën zou zich er persoonlijk mee bemoeien.

Oekraïne wil dat Rusland genoegen neemt met het verminderen van de schuld met 20 procent, zoals eerder ook al met andere buitenlandse schuldeisers overeen is gekomen. Lukt het niet om tot overeenstemming te komen, dan dreigt Oekraïne het aflossen van deze schuld en de rentebetaling op de lange baan te schuiven. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft inmiddels te kennen gegeven dat dit het financiële hulpprogramma niet in gevaar brengt. Recentelijk heeft het IMF de 'spelregels' daartoe veranderd.

De 3 miljard dollar werd in december 2013 door de Russische president Vladimir Poetin verstrekt aan zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj die drie maanden later na massale protesten vanuit de bevolking het veld moest ruimen. De huidige regering ziet de lening van toen als chantage.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: