woensdag 30 december 2015

Handelsoorlog Rusland en Oekraïne in de maak

Oekraïne gaat een verbod instellen op de import van sommige Russische goederen en ook moeten weer invoerrechten worden betaald over uit Rusland geïmporteerde goederen. Dat heeft premier Arseni Jatsenjoek vanmorgen aangekondigd tijdens de wekelijkse kabinetszitting. De maatregelen zijn een reactie op het Russische importverbod voor vlees en groenten en het eenzijdig opzeggen van het vrijhandelsverdrag met Oekraïne.

Details gaf de premier nog niet vrij. Het ministerie van Economische Zaken en Handel maakte gisteren al wel bekend dat een lijst is opgesteld met 43 producten die met ingang van 10 januari niet meer ingevoerd mogen worden uit Rusland. Het zou gaan om vlees en zuivelproducten, maar ook om alcoholische dranken, treinonderdelen en zelfs locomotieven.

De maatregelen die Rusland en Oekraïne over en weer nemen beginnen de vorm aan te nemen van een heuse handelsoorlog. Rusland besloot onlangs tot het opzeggen van het vrijhandelsverdrag toen duidelijk werd dat Oekraïne en de Europese Unie niet van zins waren om de onderhandelingen over hun associatieverdrag en vrijhandelsverdrag over te doen, waarbij Rusland ook aan de onderhandelingstafel zou zitten.

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: