woensdag 30 december 2015

Niet terugbetalen Russische lening nu definitief

Het kabinet heeft definitief besloten dat de 3 miljard dollar staatsschuld aan Rusland niet wordt terugbetaald. Dat geldt ook voor de 580 miljoen dollar die Oekraïne schuldig is aan twee Russische banken. ''We hebben een halt weten toe te roepen aan de Russische militaire agressie jegens ons land, en nu gaan we hetzelfde doen met de economische, financiële en diplomatieke agressie'', zei premier Arseni Jatsenjoek vanmorgen tijdens het wekelijkse kabinetsberaad.

Jatsenjoek herhaalde opnieuw dat de 3 miljard dollar geen lening van Rusland is geweest, maar ''niets minder dan omkoping van het Kremlin om onze vorige president af te laten zien van het associatieverdrag en het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie''.

De premier zei er bij dat pas over terugbetaling gesproken kan worden als Rusland bereid is om 20 procent van de schuld te schrappen of als er een rechterlijke uitspraak is die Oekraïne daartoe dwingt. De door Rusland aangekondigde rechtszaak ziet hij met vertrouwen tegemoet. Het parlement hoeft geen toestemming te geven voor het niet terugbetalen, want die toestemming werd drie maanden geleden al gegeven.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: