zaterdag 19 december 2015

Ook Venice Commission tegen verbod CP

Na Amnesty International veroordeelt ook de commissie voor democratische wetgeving van de Raad van Europa het verbieden van de Communistische Partij in Oekraïne, afgelopen week bevestigd door een rechtbank op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het verbod heeft volgens de commissie - die internationaal bekend staat als de Venice Commission - weliswaar een wettelijke basis, maar past niet bij wat in Europa gebruikelijk is ten aanzien van politieke activiteiten.

De wet waar de commissie op doelt, is een die in mei door het parlement is aangenomen en die 'propaganda' voor communistische- en fascistische doeleinden verbiedt. De Venice Commission vindt de wet ''te algemeen gesteld, hetgeen kan leiden tot het belemmeren van de vrijheid van meningsuiting en die politieke partijen er van kan weerhouden om aan verkiezingen mee te doen''.

De commissie, daarin gesteund door de OVSE, vindt dat de wet moet worden aangepast. Overigens hebben de Oekraïense afgevaardigden in de commissie aangegeven dat de bereidheid daartoe wel aanwezig is.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: