donderdag 24 december 2015

Parlement toch akkoord met nieuwe Belastingwet

Het heeft de nodige moeite gekost, maar het parlement is vanmiddag toch akkoord gegaan met de nieuwe Belastingwet. Drie van de vier coalitiepartijen stemden voor, alleen de Moederlandpartij liet het afweten. De belastinghervorming maakt deel uit van de begroting 2016 waarover het parlement nog moet stemmen. Dat zal naar verwachting morgen het geval zijn.

Premier Arseni Jatsenjoek heeft al gewaarschuwd dat de parlementsleden het risico lopen dat ze de jaarwisseling in de vergaderzaal moeten meemaken. Tot dusver is er nog geen meerderheid in het parlement om de begroting goed te keuren. Daarmee nemen de parlementsleden een groot risico. Het IMF heeft al gedreigd het financiele hulpprogramma stop te zetten, wat een bankroet voor de Oekraiense overheid inhoudt.

De nieuwe Belastingwet is niet conform het originele kabinetsvoorstel, want er is sprake van een compromis. Daarom werd het voorstel ook aan het parlement voorgelegd door Nina Joezjanina, de voorzitter van de parlementscommissie voor belastingzaken.

De problemen zaten vooral bij de boeren. De boeren die graan en groenten voor industriele verwerking verbouwen mogen 15 procent belastinggeld in een fonds stoppen voor lastige tijden, terwijl 85 procent naar de overheid gaat. Veehouders mogen 80 procent in een fonds stoppen en moeten 20 procent af staan aan de overheid. Voor andere agrarische bedrijven geldt een verhouding van 50/50. Het kabinetsvoorstel ging uit van 75 procent voor de overheid en 25 procent naar een fonds, geldend voor alle agrarische bedrijven.

De nieuwe Belastingwet biedt geen goed nieuws voor de liefhebbers van tabaksproducten en alcohol. De accijns op bier en wijn wordt verdubbeld De accijns op sterke drank gaat met 50 procent omhoog, die op dranken met een laag alcoholpromillage met 300 procent. Het kabinet mag van het parlement een minimumprijs vaststellen voor tabaksproducten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: