woensdag 23 december 2015

Premier bedelt bij parlement om steun voor begroting

Premier Arseni Jatsenjoek heeft het parlement verzocht de begroting voor volgend jaar en het voorstel tot belastinghervorming te accepteren, om een bankroet te voorkomen. Er lijkt geen meerderheid te zijn voor beide voorstellen, maar er zitten volgens de premier voldoende voordelen aan om er toch mee akkoord te gaan. De sociale uitkeringen stijgen met 12 procent, verwijl 112 miljard hrivna (4,5 miljard euro) wordt uitgetrokken voor veiligheid en defensie.

Ook zorgt de begroting 2016 voor economische stabiliteit, in het bijzonder waar het om de koers van de hrivna gaat en de financiële steun van onder meer het IMF verloren gaat. ''Wordt de begroting niet door het parlement aangenomen, dan zit de overheid zonder geld, gepensioneerden krijgen hun uitkering, het banksysteem gaat plat en niemand zal ons nog geld willen geven'', aldus de premier.

Kritiek op de begroting is goed, zei Jatsenjoek vanmiddag in zijn toespraak tot het parlement. ''Maar nu vraag ik u als politici om verantwoordelijkheid te tonen door deze wetsvoorstellen aan te nemen en zo te voorkomen dat onze economie instort.''

Jatsenjoek's toespraak werd door weinig parlementariërs aangehoord. Voorzitter Volodimir Hrojsman moest de vergadering na het pleidooi van de premier zelfs afsluiten wegens gebrek aan deelnemers. Het parlement beraadslaagt morgen en vrijdag over de begroting en de belastinghervorming die een wezenlijk onderdeel uit maakt van de begroting.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: