donderdag 24 december 2015

Rebellen nemen Kominternove in bij Marioepol

De pro-Russische rebellen hebben dinsdag de dorpen Kominternove, Zajitsjenkove en Vodjane ingenomen en zijn daarmee tot op 23 kilometer van de grote havenstad Marioepol genaderd. De drie dorpen, waarvan Kominternove de belangrijkste is, liggen in de zogenoemde grijze zone. De rebellen trokken de dorpen binnen met onder meer pantserwagens.

De verovering van met name Kominternove heeft bij de Oekraïense autoriteiten tot grote ongerustheid geleid. Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels om een spoedzitting gevraagd van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad.

Legerwoordvoerder kolonel Andrej Lisenko suggereert in een interview met tv-zender Kanal 5 dat het innemen van Kominternove bedoeld kan zijn om de aandacht af te leiden van iets dat wellicht veel ingrijpender zal zijn. ''Voordat de oorlog uitbrak, woonden er zo'n 600 mensen. Nu zijn het er nog geen 100, misschien zelfs wel minder dan 50. Kominternove is van de buitenwereld afgesneden, omdat het dorp zich in de grijze zone bevindt'', aldus Lisenko. De legerleiding zou zich daarom niet op Kominternove focussen, maar meer op Marioepol en andere strategische plaatsen in de provincies Donetsk en Loehansk.

Verslaggever Andrej Tsaplienko van tv-zender TSN meldde gisteravond dat dinsdag nog door de rebellen werd toegestaan dat inwoners Kominternove verlieten, maar dat dit een dag later niet meer mogelijk was. ''Ze behandelen de mensen correct. Ze zeggen dat de toegangswegen nog twee dagen geblokkeerd zullen zijn. De voedselsituatie is intussen ronduit slecht. Ze hebben maar 30 broden naar het dorp laten komen.'' Op basis van informatie van inwoners meldt Tsaplienko dat het het aantal lokale rebellen en Russsiche soldaten ongeveer gelijk op gaat.

Commandant Andrej Biletski van het Azovregiment zei gisteren dat de rebellen bezig zijn fortificaties te bouwen bij Kominternove. Er zouden tussen de twaalf en vijftien pantserwagens in het dorp zijn. ''Ze bouwen fortificaties, zijn verhardingen aan het aanleggen en plaatsen mijnen. Ik veronderstel dat ze van plan zijn om daar lang te blijven'', aldus Biletski.

Waarnemers van de OVSE hebben gisteren tevergeefs geprobeerd om Kominternove te bereiken. Het was te onveilig, want de toegangswegen zijn bezaaid met mijnen, boobytraps en andere explosieven.

''Bij een controlepost van het Oekraïense leger bij de zuidwestelijke toegangsweg naar het dorp vertelde de commandant dat hij 's morgens vroeg vijf tanks, vier 120 millimeter houwitsers en tussen de 100 en 150 rebellen in het dorp had gezien. Eerder vertelde een inwoner van Kominternove via de telefoon dat hij gewapende personen had gezien in camouflagepakken zonder insignes'', aldus een verklaring van de OVSE vanmorgen.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: