vrijdag 18 december 2015

Rusland kan fluiten naar 3 miljard van Oekraïne

Oekraïne betaalt komende zondag niet de van Rusland geleende 3 miljard dollar terug, zoals eind 2013 wel was beloofd door toenmalig president Viktor Janoekovitsj. Dat heeft premier Arseni Jatsenjoek vanmorgen gezegd. Ook twee leningen met een gezamenlijke waarde van 507 miljoen dollar die twee staatsbedrijven uit hebben staan bij Russische banken worden voorlopig niet terugbetaald.

Nadat minister Natalie Jaresko van Financiën erin was geslaagd om een groep buitenlandse geldschieters er toe te bewegen om 20 procent van de schuldenlast kwijt te schelden, probeerde ze ook Rusland zover te krijgen. Het buurland ging daar niet op in, maar president Vladimir Poetin kwam wel met een voorstel om de terugbetaling gedurende drie jaar op te schorten, maar concreet werd dat voorstel niet.

Het IMF constateerde deze week dat Oekraïne verplicht is de geleende 3 miljard dollar terug te betalen. Gebeurt dat niet, dan heeft dat echter geen gevolgen voor het financiële hulpprogramma.

Rusland heeft intussen aangekondigd naar de rechter te stappen om de geleende 3 miljard dollar terug te krijgen. De Oekraïense regering beschouwt de lening intussen niet als een lening, maar als smeergeld dat door Poetin aan Janoekovitsj is betaald om af te zien van het associatieverdrag met de Europese Unie.

Bron: Bloomberg

Geen opmerkingen: