maandag 28 december 2015

Video: ingehuurde vechtersbazen bij rechtszaak tegen politicus Korban

De vanmorgen begonnen rechtszaak tegen partijleider Hennadi Korban van Oekrop is ontsierd door een flinke vechtpartij. Een grote groep mannen, door het persbureau Unian aangeduid als 'titoesjki', probeerde de rechtszaal met geweld binnen te komen. Aanhangers van Oekrop wisten dat te voorkomen door een brandblusser te gebruiken. De politie bemoeide zich niet met de vechtpartij, maar arresteerde wel twee aanhangers van Oekrop. Een groep van 30 titoesjki zou inmiddels de rechtbank hebben verlaten.

Het voorval doet denken aan wat eerder gebruikelijk was, namelijk dat sportschooltypes werden ingehuurd om op de vuist te gaan. Het door Unian gebruikte begrip 'titoesjki' is echter nog vrij rekent. Genoemd naar Vadim Titoesjko, een student die bekende dat hij in mei 2013 in opdracht en tegen betaling journalisten had mishandeld.

Korban wordt er van verdacht dat hij een misdaadbende heeft opgezet, hij wordt beschuldigd van ontvoering en van misbruik van overheidsgeld. Hij werd in oktober thuis opgepakt, zat enige tijd vast en werd vervolgens twee maanden onder huisarrest geplaatst tot 31 december. Afgelopen vrijdagavond onderging Korban een dubbele bypass-operatie. Desondanks werd hij gisteren naar de rechtbank gebracht om te worden gehoord. Ook vanmorgen is dat het geval. Korban zou bewusteloos zijn geraakt.

Zijn arrestatie en de nu lopende rechtszaak worden door zijn aanhangers gezien als politiek gemotiveerd. Oekrop (dille) is een jonge politieke partij, financieel gesteund door oligarch Ihor Kolomosjki, die het bij de lokale verkiezingen van afgelopen oktober verrassend goed heeft gedaan.

Bronnen: Unian, YouTube

Geen opmerkingen: