donderdag 28 januari 2016

Porosjenko en Jatsenjoek botsen over noodzaak referendum grondwetsherziening

Premier Arseni Jatsenjoek vindt dat de Oekraïense bevolking zich per referendum moet kunnen uitspreken over de voorgenomen grondwetswijziging voor de bestuurlijke decentralisatie, die het mogelijk maakt dat de separatisten verregaande autonomie krijgen in de door hen bezette gebieden. Hij vindt echter president Petro Porosjenko lijnrecht tegenover zich.

Volgens de nieuwssite Oekrajinska Pravda zou zelfs sprake zijn van een echt conflict tussen de twee. Een deelnemer aan een strategisch overleg in het kantoor van de president vertelde de nieuwssite dat Porosjenko geergerd had gereageerd op de betogen van premier Jatsenjoek en minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken over de noodzaak van een referendum.


Diverse bronnen melden bovendien dat Jatsenjoek vooraf had overlegd met Justitieminister Pavlo Petrenko en Avakov. Toen Porosjenko aan Jatsenjoek vroeg waarom hij het zo hoog wil spelen, antwoordde de premier dat het een reactie is op het wetsvoorstel voor vervroegde parlementsverkiezingen in het najaar dat door Serhej Berezenko van het Blok-Porosjenko wordt voorbereid. Vervroegde verkiezingen zijn in het nadeel van het Volksfront van Jatsenjoek dat er slecht voor staat in de peilingen.

Het parlement besloot vandaag om de tweede en definitieve stemming over de grondwetsherziening uit te stellen. Eigenlijk zou die stemming uiterlijk komende maandag gehouden moeten worden, maar het is de voorstanders van de grondwetsherziening nog altijd niet gelukt om de benodigde 300 stemmen in het parlement bij elkaar te krijgen.

Coalitiepartij Zelfredzaamheid reageerde vanmiddag zuur op het uitstel. ''Valsspelen'', omschreef de partij het. President Porosjenko ondertekende vanmiddag meteen het besluit om de stemming over de grondwetsherziening uit te stellen.

De grondwetsherziening maakt een aparte wet mogelijk die de separatisten onder meer het recht geeft om een eigen politiekorps te vormen. Ook zouden de separatisten volledige amnestie moeten krijgen voor hun daden in de afgelopen twee jaar. Het voorstel werd in augustus in een eerste stemming door het parlement aangenomen. Toen was nog een normale meerderheid van minstens 226 stemmen nodig, bij de tweede stemming gaat het om 300. In de aanloop naar de eerste stemming ontstond grote onrust in het land.


Bronnen: Unian, Kyiv Post

Geen opmerkingen: