woensdag 24 februari 2016

Bellingcat: Russische legertop verantwoordelijk

De Russische legertop, met aan het hoofd president Vladimir Poetin, nam het besluit om de verdachte Buk-raketinstallatie naar het front in Oekraïne te sturen. En daarmee zijn zij verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 in juli 2014. Dat stelt het internationale onderzoekscollectief Bellingcat in een vandaag gepubliceerd rapport.

In het rapport schrijven de onderzoeksjournalisten dat de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17 bij twee mensen ligt: de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en president Poetin. "Zij leverden het wapen, dat waarschijnlijk werd bediend door het Russische leger, waarmee vlucht MH17 werd neergehaald."

Wie uiteindelijk op de knop heeft gedrukt, heeft Bellingcat niet kunnen achterhalen. Wel kwam Bellingcat eerder met een voorpublicatie van het rapport waarin de groep van mogelijke daders tot twintig Russische militairen van de 53e Luchtafweerbrigade uit Koersk werd teruggebracht.

Meer over het rapport en een interview met de Nederlander Daniël Romein die grotendeels verantwoordelijk was voor het schrijven ervan is te vinden op de website van de NOS. Op de site van RTL Nieuws plaatst verslaggever Jeroen Akkermans evenwel grote vraagtekens bij de juistheid van alle informatie waarmee Bellingcat komt. ''Er kan altijd gerommeld zijn met de foto's'', meent hij.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws

Geen opmerkingen: