zondag 14 februari 2016

Blokkade Russische vrachtwagens ook in Zjitomir

De blokkades van Russische vrachtwagens hebben zich nu ook uitgebreid tot de provincie Zjitomir, op de grens met Wit-Rusland. Actievoerders van AutoMajdan Zjitomir houden vrachtwagens met Russische kentekens tegen bij de grensovergang Vistoepovitsji. Zij willen voorkomen dat de vrachtwagens van en naar Europa gaan. Aan de Wit-Russische kant staan vijf vrachtwagens stil, aan de Oekraïense kant zeven.

De blokkadeacties begonnen afgelopen donderdag bij Uzhgorod, aan de grens met Slowakije. Inmiddels zijn ook in andere grensprovincies blokkades opgezet door actievoerders die een algeheel verbod willen op het doorreizen van Russische vrachtwagens naar Europa. Polen heeft al zo'n verbod ingesteld.

Gouverneur Hennadi Moskal van Transkarpatië heeft het kabinet opgeroepen om in een spoedzitting te besluiten wat er met de Russische vrachtwagens moet gebeuren die vanuit Europa via zijn provincie terug naar huis willen. De douane zou sinds donderdag nog een honderdtal Russische vrachtauto's door hebben gelaten.

Bronnen: Unian, Censor.net

Geen opmerkingen: