maandag 15 februari 2016

Eén na hoogste man OM vertrekt moedeloos

Plaatsvervangend procureur-generaal VItali Kasko heeft vanmorgen zijn ontslag ingediend omdat hij het niet eens is met de gang van zaken bij het Openbaar Ministerie. Op een persconferentie zei Kasko dat alle sleutelposities in toenemende mate worden ingenomen door aanklagers uit het tijdperk-Janoekovitsj die vast houden aan de toen gangbare corrupte werkwijze.

''Het is een organisatie waarin de ene hand de andere wast. Wie probeert om daar verandering in aan te brengen, krijgt onmiddellijk de kous op de kop. Publiekelijk, om aan iedereen duidelijk te maken dat dit niet getolereerd wordt'', aldus Kasko die spreekt van ''een travestie van rechteloosheid in plaats van gerechtigheid'' van de ''leerlingen van de beruchte aanklager Viktor Pshonka''.

Kasko zei dat hij met ''onze buitenlandse partners'' heeft overlegd over het indienen van zijn ontslag bij het Openbaar Ministerie en dat die zijn besluit steunen. Procureur-generaal Viktor Shokin zou hij niet hebben geraadpleegd. Die heeft pas na Kasko's persconferentie diens ontslagbrief gekregen. Kasko werd plaatsvervangend procureur-generaal in mei 2014. Hij wil weer aan de slag als advocaat.

Het Openbaar Ministerie ligt al geruime tijd onder vuur. Shokin wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van de oude, corrupte garde die in februari vorig jaar procureur-generaal werd.

Twee weken geleden diende minister Aivaras Ambrovicius van Economische Ontwikkeling en Handel zijn ontslag in uit protest tegen de corruptie, nadat getracht was hem een onderminister op te dringen die greep moest zien te krijgen op een staatsbedrijf dat de belangen zou dienen van de politieke partij Wil van het Volk.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: