dinsdag 23 februari 2016

Gouverneur Moskal weigert corruptie douanechef

De ophanden zijnde benoeming van Olexandr Gavriljoek tot plaatsvervangend directeur van de douane in de provincie Transkarpatië is gouverneur Hennadi Moskal in het verkeerde keelgat geschoten. Hij weigert de man aan de slag te laten gaan en heeft inmiddels een telegram hierover gestuurd aan president Petro Porosjenko, premier Arseni Jatsenjoek, minister Natalie Jaresko van Financiën en de hoogste baas van de Belastingdienst, Roman Nasirov.

Volgens Moskal wordt Gavriljoek er van verdacht dat hij in de provincie Odessa ten tijde van de regering-Janoekoivtsj tot over zijn oren in de corruptie zat. ''Hij zette allerlei handeltjes op. Daar is bij herhaling tegen geprotesteerd door ondernemers, handelsagenten en maatschappelijke organisaties'', aldus de gouverneur van Transkarpatië.

Moskal ziet nu al ontwikkelingen die er op duiden dat Gavriloek naar zijn provincie wordt gestuurd om het smokkelcircuit daar te herstellen na de veranderingen als reactie op de schietpartij in Moekatsjeve, waar de Rechtse Sektor en een lokale maffiabende elkaar beconcurreerden bij grootschalige sigarettensmokkel.

''Vandaag zijn twintig vrachtwagens met sigaretten volgeladen in Kiev en tien in Lviv. Er wordt nu vol ongeduld gewacht op de benoeming van Gavriloek die er voor moet zorgen dat al deze vrachtwagens straks ongehinderd de Europese Unie binnen kunnen rijden'', aldus Moskal.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: