zaterdag 13 februari 2016

'Jatsenjoek moet onderhandelen of vertrekken'

Premier Arseni Jatsenjoek heeft volgens fractievoorzitter Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko maar twee opties. Hij moet de drie partijen die zijn aftreden eisen tegemoet zien te komen of hij moet opstappen. Als de premier er voor kiest om te onderhandelen, dan moet hij niet alleen aankloppen bij de Moederlandpartij en Zelfredzaamheid maar ook bij de Radicale Partij.

De parlementsfractie van de Radicale Partij stemde ook na het vertrek uit de coalitie in september vorig jaar vaak mee met de coalitie. Het kabinet kon daardoor rekenen op de steun van meer dan 300 van de 450 parlementsleden. Daardoor was ook geen sprake van een kabinetscrisis de Moederlandpartij en Zelfredzaamheid te kennen gaven dat ze premier Jatsenjoek weg wilden hebben.

''Dat was pas het geval toen fractievoorzitter Oleh Liasjko van de Radicale Partij de boel op scherp zette. Hij wil pas weer gaan praten met deelname aan de coalitie als de premier weg is'', legt Loetsenko uit hoe de huidige politieke impasse is ontstaan.

De fractievoorzitter van het Blok-Porosjenko meent evenwel dat Jatsenjoek het nog in eigen hand heeft om aan te blijven als premier. ''Hij moet in eerste instantie proberen om met Zelfredzaamheid tot een akkoord te komen, wellicht ook met de Radicale Partij om weer voldoende steun uit het parlement te verkrijgen. Het moeilijkst zal het nog worden om zaken te doen met de Moederlandpartij'', veronderstelt Loetsenko.

Maar ook als Jatsenjoek genoeg parlementsleden achter zich weet te krijgen, is het nog altijd zo dat hij het vertrouwen mist van de bevolking. Volgens een recente peiling vindt driekwart van de kiezers dat hij af moet treden en dat er nieuwe premier moet komen.. ''Voor elke premier geldt dat het moment komt waarop zijn houdbaarheidsdatum is verstreken. Dat is geen schande.''

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: