woensdag 17 februari 2016

Moederlandpartij stapt uit regeringscoalitie

Fractievoorzitter Joelia Timosjenko heeft zojuist meegedeeld dat de Moederlandpartij zich terugtrekt uit de regeringscoalitie met het Blok-Porosjenko, het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek en Zelfredzaamheid. Zij beschuldigt het Volksfront er van dat deze partij samenspant met het Oppositieblok, in feite een voortzetting van Janoekovitsj' Partij van de Regio's, en met een aantal onafhankelijke parlementsleden, deels ook uit dezelfde hoek afkomstig.

''Hier is sprake van een nieuwe coalitie'', meent Timosjenko. Na het verwerpen van een motie van wantrouwen tegen het kabinet-Jatsenjoek door het parlement heeft haar fractie vanochtend ''het enige, nog mogelijke besluit'' genomen om de coalitie te verlaten. De voltallige fracties van de Moederlandpartij, maar ook die van Zelfredzaamheid hebben vanmorgen verstek laten gaan bij de  parlementsvergadering.

"Het is nu duidelijk dat nooit echt sprake is geweest van een democratische, pro-Europese coalitie in dit parlement. Deze schimmige, kunstmatige coalitie heeft de levens van ons Oekraïners verwoest. Daarom zou het onbehoorlijk zijn om er nog deel van uit te willen maken. Wij roepen alle parlementsleden op om deze coalitie niet langer te steunen'', aldus Timosjenko vanochtend.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, Censor.net

Geen opmerkingen: