vrijdag 19 februari 2016

'Oekraïne gaat kapot aan nieuwe verkiezingen'

Als de huidige kabinetscrisis leidt tot vervroegde parlementsverkiezingen, dan speelt dat Rusland in de kaart. ''Oekraïne zal dat niet overleven, het land gaat er aan kapot'', meent het parlementslid Maksim Boerbak van het Volksfront. Hij kijkt met zorg naar wat de Moederlandpartij en Zelfredzaamheid voor hebben.

Beide partijen zijn uit de coalitie gestapt en koersen op nieuwe verkiezingen, die vooral voor de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko profijtelijk lijken te zijn. ''Gelukkig staat de Radicale Partij nog altijd aan onze kant'', zegt Boerbak. Die partij is weliswaar in september vorig jaar al uit de regeringscoalitie gestapt, maar stemt nog vaak mee met de coalitie. Ook zijn gesprekken gaande om de Radicale Partij terug te halen in de coalitie.

''Door de positieve opstelling van de Radicale Partij worden ondanks de politieke crisis nog altijd belangrijke besluiten genomen door het parlement'', constateert Boerbak. ''We kunnen op meer dan de minimaal benodigde 226 stemmen rekenen, ook zonder Zelfredzaamheid en de Moederlandpartij.''

Premier Arseni Jatsenjoek heeft president Petro Porosjenko intussen opgeroepen om de handen ineen te slaan en een politieke chaos te vermijden. ''We moeten niet vervallen in de fouten die we na de Oranjerevolutie hebben gemaakt. We weten allemaal hoe dat is afgelopen." In het wekelijkse kabinetsberaad kondigde Jatsenjoek aan dat hij in gesprek wil met het Blok-Porosjenko, dat hem eigenlijk zo snel mogelijk kwijt wil, en met de uit de coalitie weggelopen partijen, om te zien wat er nog te redden valt.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: