zaterdag 20 februari 2016

OVSE ziet steeds meer tanks naar frontlijn gaan

De OVSE constateert dat de pro-Russische rebellen steeds meer wapens richting de frontlijn brengen, met name tanks. ''Afgelopen week zagen we in totaal 88 tanks op drie locaties in gebieden die niet onder controle van het Oekraïense leger zijn. Ze staan daar, gevechtsgereed, op korte afstand van de frontlijn'', aldus plaatsvervangend chef Alexander Hug van de wasnemersmissie van de OVSE gisteren op een persconferentie in Kiev.

Het is wat de OVSE betreft duidelijk dat niet alle zware wapens zijn weggehaald van de frontlijn, zoals in Minsk wel is afgesproken. ''We blijven waarnemen dat veel wapens officieel zijn weggehaald, maar dat niet te controleren valt of dat inderdaad zo is'', aldus Hug.

Hij voegde daar aan toe dat zowel de rebellen als het leger er door de OVSE steeds aan herinnerd moeten worden welke afspraken zijn gemaakt over terugtrekking uit de veiligheidszone aan weerskanten van de frontlijn in Oost-Oekraïne. ''Die zone hoort veilig te zijn, zoals het woord veiligheidszone toch aanduidt. Maar door te blijven schieten en door steeds opnieuw manschappen en wapens het gebied in te brengen, is het nu eerder een onveiligheidszone.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: