zondag 21 februari 2016

Rechts-radicalen willen een 'tweede front'

De Revolutionaire Rechts-Radicale Krachten, een afsplitsing van de ultranationalistische Rechtse Sektor, wil ''een tweede front'' openen dat tegen de regering is gericht. De groepering heeft inmiddels tien tenten opgezet op Majdan Nezalezhnosti en heeft sinds gistermiddag een hoofdkwartier ingericht in het nabijgelegen hotel Kozatski.

''We zijn terug op Majdan omdat we vinden dat de revolutie nog altijd niet is voltooid'', zei woordvoerder Igor Gromov vanmiddag tegen een verslaggever van de Kyiv Post. ''We zien dit als een tweede front, omdat de regering ons in de steek laat.'' De rechtsradicalen eisen het vertrek van de huidige regering. ''We denken dat ze samenspannen met Poetin om ons kwijt te raken.''

Het is volgens Gromov de bedoeling dat ze provocaties uit de weg gaan en geen geweld willen gebruiken. Maar als de autoriteiten geweld gaan gebruiken, dan zijn de betogers gereed voor de strijd. ''We hebben allemaal gevechtservaring en zijn bereid om voor ons land te sterven.''

De Revolutionaire Rechts-Radicale Krachten worden niet alleen gevormd door aanhangers van de Rechtse Sektor, maar ook door oorlogsveteranen van de vrijwilligersbataljons Ajdar, OeNa-OeNSO en de extreem-rechtse groep Bili Molot. De beweging zelf zou naar eigen zeggen bestaan uit duizend oorlogsveteranen en een even grote groep burgers. De leiding van de RRRK bestaat uit een groep die tussen de tien en vijftien mensen. 
 
Commandant Andri Faflei van Zachid-4, een van de vrijwilligersbataljons, zei op tv-zender 1+1 echter dat de leiding in handen is van Roman Stojko, een voormalig lid van de Rechtse Sektor die afgelopen zomer betrokken was bij een schietpartij in de stad Moekatsjeve die vijf levens eiste.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: