zaterdag 26 maart 2016

'Besluit over terugkeer Savtsjenko al genomen'

Rusland heeft al besloten om Nadia Savtsjenko vrij te laten en het land uit te zetten. Dat zegt Joelia Timosjenko, de leider van de Moederlandpartij waarvoor de 34-jarige helikopterpiloot anderhalf jaar geleden in het Oekraïense parlement is gekozen. ''Ze kan geruild worden tegen Russische gevangenen in ons land of ze moet haar straf in eigen land uitzitten'', zei Timosjenko gisteravond in het populaire tv-programma Sjoester Live.

Zowel de Amerikaanse president Barack Obama als de Duitse bondskanselier Angela Merkel zouden te horen hebben gekregen dat Savtsjenko de 22 jaar strafkamp die haar afgelopen dinsdag werd opgelegd niet uit hoeft te zitten in Rusland.

Savtsjenko's advocaat Ilja Novikov is voorzichtiger. Hij verwacht dat ze op termijn naar Oekraïne terugkeert, van waaruit ze in juni 2014 werd ontvoerd en vervolgens beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten en van illegale grensoverschrijding. ''Maar niet noodzakelijkerwijs binnen twee weken.'' Die termijn zou eerder gelden voor het nemen van een besluit over haar vrijlating. ''Voor zover ons bekend heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry al wel een datum te horen gekregen waarop ze naar Oekraïne kan'', aldus de advocaat.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: